Publicerat: / Allmänt

Nina Jansdotter om sociala medier

Nina Jansdotter är bl.a. expert inom sociala medier och har medverkat i en artikel på webbsidan “allt företagande” skriven av Christina Hultman.

Sociala medier har en allt mer inflytelserik del av vår kommunikation och sociala medier fortsätter att växa. De har inflytelse på oss, både som privatpersoner, som marknadsföring och som tilllägg till vanliga nyhetskanaler. Det finns många fördelar med sociala medier, men samtidigt också en hel del negativa. Vissa nackdelar är uppenbara medans andra inte är lika självklara.
En stor fördel med sociala medier är att dom är globala och oberoende från tid och plats. På så sätt är det en produktiv form av kommunikation som ger enkel och snabb spridning. Därför är sociala medier ett utmärkt sätt att använda som marknadsföring för andra eller sig själv. Man kan nå ut till många på ett enkelt sätt och det ger ingen eller alternativt en mindre kostnad. Detta kan jämföras med traditionella reklamkanaler som oftast inte är lika effektiva och mer kostsamma. Även möjligheterna för att skapa en allmän åsikt är stor, samt att det är ett ypperligt komplement för nyhetsövervakning.

Nina Jansdotter använder sig av sin personliga Facebookprofil för sitt varumärke. Många har avrådit henne från att använda sig att detta marknadsföringssätt men hon har valt att göra det ändå, samt att hon känner att det passar henne. Nina betonar att man måste fråga sig vad huvudsytftet är, som med all målinriktad kommunikation. Genom att dela in sina vänner i olika listor så kan man leda och rikta sina statusuppdateringar. Det är en fördel med personliga sidor till skillnad från gilla sidor, eftersom att facebook inte kan ta betalt för flödet. Vissa anser även att personliga sidor är mer interessanta än gilla sidor.

Nina påpekar att man inte får glömma att sociala medier är kommersiella plattformar. De finns inte till endast för nöjets skull utan är även ett indrivningssätt för ägarna att tjäna pengar. Det kan vara lätt att glömma eftersom att man inte kan se vad som sker bakom kulisserna. Ett exempel är att de tar betalt för maximal spridning av gillasidor  Nina förklarar att man måste tänka på att inte alla får se allas inlägg i sitt flöde. Facebook har skruvat till vem som får se vad, därför kan vissa facebookvänner sällan eller aldrig, få ta del av dina inlägg. Ett sätt att undvika facebooks strangulering är genom att slå på funktionen “ta emot aviseringar” på gilla-sidan. Då kan man vara säker på att man får ta del av uppdateringen i sitt flöde. Nina säger att man annars kan skapa sina egna grupper. Hon säger även att det nuförtiden är också möjligt att köpa gilla-markeringar till gilla-sidor, såkallade “fake-likes”.

Sociala medier kan verka säkrare än de egentligen är och det är en av de största farorna. Nina Jansdotter säger att det inte finns några “säkra” forum. Möjligheten finns alltid för folk att göra skärmdumpar. Eller att t.ex. en så kallad kompis inte beter sig vänligt alls utan tvärtom. Själv har Nina varit med om en stalker som hotat och gjort allt för att vilja förstöra hennes facebook kommunikation. Nina Jansdotter poängterar att det alltid är viktigt att vara källkritisk oavsett kanal. Man måste tänka om en extra gång ifall det skulle kunna finnas ett bakomliggande syfte säger hon. Nina förfram också att man ska respektera andras behov att känna sig trygga, samt deras integritet. När det kommer till att tagga någon på facebook så är det bäst att fråga personen i förväg. På så sätt minskas risken för missförstånd och osämjan. En säker plattform är facebooks hemliga grupper. Dit måste man ha en inbjudan för att kunna ta del av sidan. Nina säger att oavsett vad man gör inom sociala medier så lämnar man spår efter sig. Dessa spår kan sedan utnyttjas av myndigheter och andra för att karlägga våra vanor och liv.


Sociala medier är på många sätt en oslagbar kanal, t.ex. ifall man vill nå ut till många. Något som däremot inte får glömmas är att de är komersiella kanaler. Allt man gör lämnar spår efter sig, samt avslutningsvis säger hon att man måste vara källkritisk .

Vill du läsa hela artikeln med Nina Jansdotter?
Klicka här!



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej!
Vi som driver denna bloggen är tre gymnasieelever vid namn Matea, Rebecca och Malin. Vi studerar under sensommaren 2015 rättssociologi, med inriktning på sociala mediers påverkan i människors liv.

Vi arbetar med detta projekt i samarbete med Forskningsnätet Skåne och Lunds universitet.
En intressant länk är Cybernormer, som är en hemsida och blogg åt den rättssociologiska forskargruppen Cybernormer.