Publicerat: / Allmänt

Onsdagen den 12e augusti - dag 8

Hej!

Morgonen började med att vi hade ett långt samtal med Karl. Vi gick igenom den kvarstående tiden innan projektet är över. Som vi tidigare berättat så utgår detta projekt på endast två veckor. Det är bara två dagar kvar av vår tid på Lunds universitet, alltså på fredag avslutas projektet. Vår diskussion med Karl handlade mycket om vårt arbetssätt och inställning till denna möjligheten. Vi tre är väldigt tacksamma över denna möjligheten som vi fått från forskningsnätet. Efter endast ca en och en halv vecka in på projektet så upplever vi att vi fått en hel del lärdom. Vi har t.ex. utvecklat våra sociala förmågor, metoder att samla in information och hur det är att forska/studera. Detta projektet kommer vi att bära med oss hela vägen in på våra sista gymnasie år, samt senare när vi väl bestämmer oss för att plugga vidare. Vi har även fått en en mängd lärdom från vår handledare Karl Dahlstrand som har varit snäll och visat runt oss i Lund och gett oss en inblick i studentlivet. Han har även presenterat oss för flertalet av hans kollegor som också arbetar på Universitetet. Sedan har han även bl.a. berättat om sina egna studier, erfarenheter och arbetslivet.

 

Vårt samtal i morse handlade som sagt om vår arbetstid och hur det gått hittills. Karl känner att vi inte tagit så stor del av honom och hans kunskaper. Redan från dag 1 så sa han att han skulle vara vår handledare/coach och inte någon lärare i sitt sätt. Vi fick även fria tyglar om man säger så. Vi tre tjejer kom väl överens och vi kom snabbt fram till vad vi ville göra utav vår tid på Lunds Universitet. I vårt arbetssätt så har vi varit ganska självständiga. Vi har samarbetat och diskuterat om allting, gemensamt hela vägen. Samtalen med vår handledare har främst förekommit i början och slutet av dagen, samt under lunchtid. Detta projektet är endast två veckor och eftersom att tiden är knapp och begränsad så känner vi för att ge järnet och jobba på. Karl vill däremot att vi ska jobba i något lättare takt och gärna diskutera, samtala, tänka och göra många förberedelser innan själva grovarbetet ska göras.

 

Karl för även fram att livet i skolan och på Universitetet är ganska olika, vilket vi själva också fått inse. Han säger att man prata mycket och tar gemensamma beslut. Man har hela tiden någon som man kan fråga och prata med. Samtidigt är konkurrensen hög eftersom att många vill nå den nivån som expert i ett ämnen och platserna är begränsade. På Universitetet ser man många begåvade människor som har en hel del kunskap. Skolmiljön skiljer sig ganska mycket från högskolan och Universitetet. Som Karl sa så blir vi tränade och vana vid självständigt arbete i skolan. Det förekommer även grupparbeten, redovisningar o.s.v. I skolan är det ganska fritt, förutom när läraren ger väldigt strikta linjer. Men oftast får man gärna utgå från sig själv eller sina egna erfarenheter. På Universitetet så arbetar man också en hel del självständigt men där duger det inte att man utgår från sig själv. Man måste forska, studera, komma fram till slutsatser, fakta, ha med vetenskap o.s.v. Det är mycket att tänka på och man arbetar med ett och samma ämne en längre period, d.v.s. fördjupar sig. Sedan sa även Karl att det förekommer många fel i studenternas arbeten. Även fast dessa människorna är väldigt begåvade så förekommer det en hel del fel. Detta kan en sådan expert som Karl upptäcka. Med andra ord är det är det svårt att uppnå titeln som doktorand. Vi är tacksamma att ha Karl Dahlstrand till vår hjälp som har en hel del i bagaget. Dessa sista dagarna ska vi försöka att arbeta mer med hjälp av vår handledare och försöka få in slutsatser och reslutat.

 

Alltså idag arbetar vi med att göra klart diagram, sammanställa intervjuer från politiker, sätta in blogginlägg, ta fram fakta och statistik och arbeta med Karls material. I bloggen så kommer det att komma upp intervjun med Daniel Sturesson, Kristdemokrat, samt intervjuerna från stan och uttalande från Nina Jansdotter, som är bl.a. expert på sociala medier.

 

Ha en fortsatt bra dag och trevlig läsning!

Mvh Matea, Rebecca och MalinKommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej!
Vi som driver denna bloggen är tre gymnasieelever vid namn Matea, Rebecca och Malin. Vi studerar under sensommaren 2015 rättssociologi, med inriktning på sociala mediers påverkan i människors liv.

Vi arbetar med detta projekt i samarbete med Forskningsnätet Skåne och Lunds universitet.
En intressant länk är Cybernormer, som är en hemsida och blogg åt den rättssociologiska forskargruppen Cybernormer.