Publicerat: / Allmänt

Sociala medier, vad är det?

Vi alla hör talas om sociala medier i vårt vardagsliv, men har ni någon gång funderat på vad det egentligen är för något? Många skulle säga att exempelvis Facebook är en social media. Det är delvis rätt, men sociala medier är så mycket mer!

Sociala medier är ett samlingsnamn på olika tjänster och hemsidor som finns på internet. Dessa kan även beskrivas som "mötesplatser" där användarna kan bygga upp sitt eget innehåll, skapar kontakter och bildar nätverk tillsammans med andra. Många anser att ett kännetecken för en social media, är att inloggning eller medlemskap krävs. Facebook är ett bra exempel på en typisk social media. Du registrerar dig och får därefter ett eget utrymme att publicera statusar, bilder, videoklipp och annat på. I takt med att ditt konto på Facebook växer, lägger nya vänner till dig som du sedan delar dina uppdateringar med. Samma koncept gäller även för till exempel Twitter och Tumblr.

De allra flesta sociala medierna fanns tidigare enbart på internet, men de senaste åren har många av dessa även hittat till våra mobiltelefoner i form av applikationer. Ett exempel på detta är Instagram, som är en tjänst där du delar dina bilder och max 15 sekunder långa videoklipp med folk över hela världen eller enbart dina vänner. 


Utvecklingen av sociala medier går fort framåt, men har vi egentligen någon aning om vad vi utsätter oss själva för?
Som många vet förekommer nätmobbning ofta av både anonyma och icke-anonyma. Även lurendrejerier förekommer på sidor såsom Blocket och Facebook. Dessa nackdelar gör att många människor känner sig avskräckta från att använda sociala medier på grund av en rädsla för att bli utsatt. Även ett internetberoende kan uppstå, då man blir beroende av att vara ständigt uppdaterad om allt som sker runtomkring en. 
Precis som med allt annat finns det två sidor av en historia, fördelarna med sociala medier handlar främst om lättillgänglighet och gränslös kontakt. Med ett enkelt knapptryck kan du bland annat få kontakt med människor som bor på andra sidan jordklotet, hitta massvis med information samt titta på roliga videoklipp. Dessutom har man ett nyhetsflöde som uppdateras i realtid, och man kan därför hålla sig uppdaterad dygnet runt.


 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hej!
Vi som driver denna bloggen är tre gymnasieelever vid namn Matea, Rebecca och Malin. Vi studerar under sensommaren 2015 rättssociologi, med inriktning på sociala mediers påverkan i människors liv.

Vi arbetar med detta projekt i samarbete med Forskningsnätet Skåne och Lunds universitet.
En intressant länk är Cybernormer, som är en hemsida och blogg åt den rättssociologiska forskargruppen Cybernormer.